Tuesday, April 6, 2010

Sotong Masak Kunyit lak



Bahan-bahan ( 4 orang makan )
4-5 ekor sotong - bersihkan dan dipotong
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam secukupnya
serbuk lada secukupnya
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 biji bawang besar - dipotong bulat2
hirisan cili merah secukupnya
minyak utk menumis
Cara-cara Sotong tadi digaulkan dengan serbuk kunyit, garam dan serbuk lada. Kalau boleh jangan bagi sotong berair sangat. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Bila dah panas, tumis bawang putih sampai naik bau.
Masukkan sotong dan kacau sebentar. Kalau rasa nak tambah kuah, masukkan sedikit air. Tapi air dari sotong tu akan keluar jugak so agak2 byk mane nak tambah air.
Masukkan bawang besar and hirisan cili merah. Tambah kan garam jika perlu. Tak perlu masak lama sgt, nnt sotong jadi keras.
Siap dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment